top of page

Surfbrädan - tips att tänka på när du väljer en.surfers best friend is the surfboard
surfbrädan en surfares bästa vän


Välkommen till vår blogg och glad Lucia!


Vi kommer att ta dig med på en spännande resa där vi guidar dig genom surfbrädans värld.

En sann surfares bästa vän!


Vi på WAHINES vill gärna hjälpa dig att komma igång och ge dig tips på hur du väljer din första bräda eller om du funderar på att köpa en till.

Surfbrädor kan variera i utseende beroende på vilka vågor du surfar, din nivå av surfning, budget samt om du surfar för tävling eller fritidsaktivitet.


Häng med oss på surffakta och utforska allt från historien till dagens olika typer av surfbrädor. 

Vilka material används i surfbrädor?


När du köper en surfbräda är det viktigt att tänka på vilket material den är tillverkad av, eftersom det påverkar surfbeteendet, vikten och hållbarheten. De vanligaste materialen är polyuretan (PU) och epoxy. Där expoy är den mest tåligast mot skador (dings på surfsnack) och ett bra alternativ till nybörjare.


Vi ser en trend att fler tillverkare, s k shapers, väljer nu att gå tillbaka till det traditionella och hållbara alternativet - trä. Redan från början använde de hawaiianska kungligheterna träbrädor när de surfade, omkring år 700 efter Kristus. Dessa brädor, av balsa och koa, var mycket längre och tyngre än dagens alternativ.


"surfer don't need wings to fly. they need a surfboard" – unknown


Vad bör man tänka på

vid köp?


Nu ska vi ge dig en kort guide om vad du bör tänka på vid köp av en surfbräda.

Förutom materialet.

För att göra ett hållbart köp är det bra att ha grundläggande kunskap om olika faktorer som är viktiga för en surfbräda.# 1: LÄNGD

Längden mäts i fot (ft), där en fot är ungefär 30,48 cm. Ju längre bräda, desto mer stabilitet. För nybörjare är en längre bräda fördelaktig.


# 2: TJOCKLEK 

Tänk på att ju tjockare bräda, desto mer flytkraft. Det gör det lättare att paddla och ger bättre glid i vattnet. Å andra sidan är en tunnare bräda lättare att kontrollera och ta sig genom vågorna med.


# 3: BREDD 

Stabilitet är återigen en avgörande faktor för surfbrädan. Ju bredare nos, desto stabilare.

Ju smalare desto lätt manövrera och snabb blir brädan i vattnet. Tänk även på att välja rätt bredd baserad på din surferfarenhet samt för att få paddeltagen så effektiva som möjligt.# 4: VOLYM

Här inkluderas alla tre element ovan - längd, tjocklek och bredd. Se detta som den viktigaste faktorn när du köper en surfbräda. Kom ihåg att ju mer volym, desto bättre för nybörjare.


 

Slutligen,

Ta en titt på de olika delarna av en

surfbräda nedan.


surfboard
surfbrädans delar


Om du är på väg att köpa din första surfbräda, vill vi ge dig ett värdefullt sista tips.


Prova gärna olika typer av surfbrädor innan du bestämmer dig för att köpa en. Ju mer erfarenhet du har av olika sorters brädor, längder, volymer osv., desto större chans att du köper något som du är nöjd, trygg med och i nivå med din erfarenhet.


 

Detta är en kort introduktion till den viktigaste utrustningen för surfare. Om du vill lära dig mer kan du ansluta till vårt kvinnliga surfcommunity där vi delar ytterligare information om surfing och utrustning. Klicka här för att ansluta till oss.


Vi vill också påminna dig om att kolla in våra surfaccessoarer i butiken. Vi levererar inom kort, så se till att boka i god tid för att få dina paket innan jul!Vi ser fram emot att höra din feedback och uppmuntrar dig att lämna en kommentar.

Tack för att ni delar detta med oss.Se fram emot vårt kommande blogginlägg

och nyhetsbrev!


 

copyright: wahines®0 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page