top of page

Surfbrädan - tips att tänka på när du väljer en.

Uppdaterat: 12 jan.
Välkommen till vår blogg och glad Lucia!


Vi kommer att ta dig med på en spännande resa där vi guidar dig genom surfbrädans värld.

En sann surfares bästa vän!


Vi på WAHINES vill gärna hjälpa dig att komma igång och ge dig tips på hur du väljer din första bräda eller om du funderar på att köpa en till.

Surfbrädor kan variera i utseende beroende på vilka vågor du surfar, din nivå av surfning, budget samt om du surfar för tävling eller fritidsaktivitet.


Häng med oss på surffakta och utforska allt från historien till dagens olika typer av surfbrädor. 

Vilka material används i surfbrädor?


När du köper en surfbräda är det viktigt att tänka på vilket material den är tillverkad av, eftersom det påverkar surfbeteendet, vikten och hållbarheten. De vanligaste materialen är polyuretan (PU) och epoxy. Där expoy är den mest tåligast mot skador (dings på surfsnack) och ett bra alternativ till nybörjare.


Vi ser en trend att fler tillverkare, s k shapers, väljer nu att gå tillbaka till det traditionella och hållbara alternativet - trä. Redan från början använde de hawaiianska kungligheterna träbrädor när de surfade, omkring år 700 efter Kristus. Dessa brädor, av balsa och koa, var mycket längre och tyngre än dagens alternativ.


"surfer don't need wings to fly. they need a surfboard" – unknown


Vad bör man tänka på

vid köp?


Nu ska vi ge dig en kort guide om vad du bör tänka på vid köp av en surfbräda.

Förutom materialet.

För att göra ett hållbart köp är det bra att ha grundläggande kunskap om olika faktorer som är viktiga för en surfbräda.